agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wiosenna, kolorowa i bardzo smaczna zapiekanka. Idealna jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Polecam

Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą

 

  • bakłażan 1 szt
  • mozzarella 2 kulki
  • cukinia mała 1 szt
  • polenta* 200 g
  • pomidor 2 szt
  • serek philadelphia 2 łyżki
  • sól pieprz
  • rukola 2 garście
  • kucharek luba warzywka 1 łyżeczka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą
* Polentę miałam już gotową. Pokroiłam ją w niezbyt grube plastry, posypałam solą i pieprzem i lekko grillowałam na patelni. Bakłażan i cukinię pokroiłam , obsypałam odrobiną warzywka, delikatnie podsmażyłam. W żaroodpornym naczyniu ułożyłam 2 spore garście rukoli. Następnie kolejno układałam polentę, bakłażana, plaster pomidora, mozzarelli oraz cukinię. Układałam tak aby powstała rozeta. Na samym końcu, gdzieniegdzie posmarowałam serkiem philadelphia. Całość posypałam sola i pieprzem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Smacznego :)
Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą
Pokrojona polentę posypać solą i pieprzem i grilowac
Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą
bakłażan pokroić w niezbyt grube plastry
Zapiekanka warzywna z polentą i mozzarellą
cukinię pokroić w plastry i lekko podsmażyć