Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna z łososiem
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Dodać curry, majeranek, 1 czosnek pokrojony w plasterki, łyżkę oleju, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić. Brokuł podzielić na różyczki, dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać estragon, cynamon, łyżkę oleju, sól, pieprz. Wymieszać i odstawić. Łososia oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w dość dużą kostkę i zamarynować w oleju, soli, pieprzu i czosnku. Odstawić na 15 min. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Cebulę pokroić w pół plasterki. Ziemniaki podzielić mniej więcej na trzy części. Pierwszą część wyłożyć na spód naczynia, na nie połowę ilości dyni z brokułem oraz połowę cebuli.. Następnie kolejna warstwa ziemniaków, ryba i pozostała część dyni, brokuła i cebula. Przykryć wszystko pozostałymi ziemniakami. Do bulionu dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na 45 minut.