Sposób przygotowania:
Zapiekanka z łososiem i brukselką
Ziemniaki należy obrać, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Ugotować w osolonej wodzie. Brukselki obrać z wierzchnich liści, odciąć lub naciąć głąby i lekko obgotować w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć (bez tłuszczu) łososia z cebulą pokrojoną w pióra. Ugotowane ziemniaki lekko ostudzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć grubą warstwę plastrów ziemniaków. Posypać papryką, delikatnie posolić i posypać odrobiną startego sera. Następna warstwa to łosoś z cebulą i znów posypujemy ostrą papryką. Podgotowane brukselki pokroić w plastry i ułożyć na łososiu, posypać przyprawami i serem. Na brukselkach ułożyć znowu plastry ziemniaków, przyprawić. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i za pomocą trzepaczki rozprowadzić. Stopniowo dodawać mleko. Dodać sól, pieprz biały i gałkę. Gotować aż sos zgęstnieje, cały czas ubijając trzepaczką. Zalać zapiekankę. Posypać startym serem, zapiekać w temp. 200 stopni, aż wierzch się zarumieni.