Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kapusta włoska w połączaniu z mięsem mielonym oraz parmezanem to bardzo smaczna zapiekanka, idealna na obiad lub kolację.

Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego

 

  • 300 gram kapusty włoskiej
  • 150 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • masło do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego
Cebulę kroimy w półpiórka, oczyszczoną kapustę włoską szatkujemy.

Szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie, a następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i podsmażamy przez kilka minut.

W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posoloną kapustę przez około 10 minut. Dorzucamy do niej mięso z cebulką oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy łyżkę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.

Przekładamy całość do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą parmezanu.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, z termoobiegiem.
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego
Cebulę kroimy w pół piórka, oczyszczoną kapustę włoską szatkujemy.
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego
Szklimy cebulę na rozgrzanej oliwie, a następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy i podsmażamy przez kilka minut.
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego
Dodajemy łyżkę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki.
Zapiekanka z kapusty włoskiej i mięsa mielonego
Przekładamy całość do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą parmezanu.