Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ziemniaczki faszerowane Prezesa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 28
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały dodatek do mięsa, ziemniaki faszerowane sosem pieczarkowym z aromatycznym boczkiem. Również może stanowić jak samodzielne danie.

Ziemniaczki faszerowane Prezesa

Składniki:

Ziemniaczki faszerowane Prezesa

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki faszerowane Prezesa

ETAP 1:

Ziemniaczki  faszerowane Prezesa

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i robimy w nich otwór.

2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą.

3. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

ETAP 2:

Ziemniaczki  faszerowane Prezesa

4. W tym czasie robimy farsz, cebulę drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.

5. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony boczek.

6. W rondelku gotujemy sos pieczarkowy z wodą, do chwili, kiedy zrobi się gęsty i łączymy z boczkiem.

7. Gotowym farszem napełniamy każdy otwór w ziemniakach.

ETAP 3:

8. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy wierzch ziemniaków.

9. Na chwilę wstawiamy do piekarnika do chwili rozpuszczenia się sera.

10. Ziemniaki gotowe.

11. Smacznego.