Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszą gryczaną
Filety pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprze, połową tymianku i majeranku.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki.
Pora obrać z pierwszych liści przelać wodą i pokroić na pół plasterki.
Cebulę, czosnek obrać posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek dodać pora i smażyć chwilę wszystko.
Dodać kurczaka i usmażyć. Dodać pieczarki i smażyć chwilę. Wsypać suchą kaszę gryczaną i wymieszać.
Całość zalać 1,5 szklanka bulionu i zagotować. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywka lub folią aluminiowa.
Całość piec 40-45 minut w temp 180 stopni.
Podawać ze startym żółtym serem.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki.
Pora obrać z pierwszych liści przelać wodą i pokroić na pół plasterki.
Cebulę, czosnek obrać posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek dodać pora i smażyć chwilę wszystko.
Dodać kurczaka i usmażyć. Dodać pieczarki i smażyć chwilę. Wsypać suchą kaszę gryczaną i wymieszać.
Całość zalać 1,5 szklanka bulionu i zagotować. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywka lub folią aluminiowa.
Całość piec 40-45 minut w temp 180 stopni.
Podawać ze startym żółtym serem.