eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i startego żółtego sera.Wyszła pyszna.

Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Kaszę wsypać do litra osolonego wrzątku,gotować 20 minut i wystudzić. Wyłuskane orzechy włoskie posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do miski włożyć kaszę gryczaną,dodać posiekane orzechy,2/3 potartego żółtego sera,posiekaną cebulę,jajka,czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Masę gryczaną wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać resztą zółtego sera. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Podawać z sosami. Ja podałam z sosem pieczarkowym. Smacznego!
Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Wyłuskane orzechy posiekać,obraną cebulę pokroić w kosteczkę,ser zetrzeć na tarce,jajka wybić do miseczki.
Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Wymieszaną masę gryczaną przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Zapiekankę posypać pozostałym potartym żółtym serem.
Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli
Po upieczeniu zapiekankę lekko przestudzić.