Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kurczaka z makaronem
Sztukę mięsa drobiowego ugotować w wywarze na zupę, Udka mięso z tułowia wyjąć łopatką cedzakową, odsączyć i kłaść na plaski talerz. Oddzielić mięso od kości palcami. Pieczarki, cebulę i paprykę opłukać, obrać, pokroić w kostkę i plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i obsmażać przez kilka minut, aż lekko się zrumienią. makaron ugotować "al dente", odcedzić. Nagrzać piekarnik do temp.175-180 st.C, naczynie żaroodporne natrzeć tłuszczem. Ser utrzeć na tarce z grubymi oczkami, wypełnić naczynie żaroodporne mięsem drobiowym, makaronem, papryką oraz pieczarkami z cebulą.Doprawić przyprawami. Posypać serem, wstawić naczynie do piekarnika i zapiekać ok. 35-40 min. Potem piekarnik wyłączyć, wyjąć naczynie żaroodporne w rękawicach. Od razu kroić zapiekankę i podawać z sałatą zieloną w śmietanie.