Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronem ryż. i kielbasą
Makaron ryżowy połamać i ugotować wg przepisu na opakowaniu (lepiej zamiast soli użyć vegety), odcedzić. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i wymieszać z makaronem. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki razem. Przyprawic do smaku solą, pieprzem, mieloną kolendrą lub innymi przyprawami. Ser zółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 i zapiekać przez 15 minut. Aby wzbogacić smak i kaloryczność potrawy, można wszystkie składniki wymieszać z sosem majonezowym. W tym celu należy 4 lekko czubate lyzki majonezu wymieszać z czterema łyżkami śmietany lub gęstego jogurtu greckiego, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawić mieloną papryka oraz pieprzem ziołowym. Następnie wierzch posypać startym serem.
evita0007