Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronu
Gotujemy makaron z kostką rosołową do średniej twardości.
Szynkę kroimy w kostkę.
Śmietanę miksujemy np. blenderem, dodając przyprawy, chili (oczyszczone z pestek), startą połowę sera, a na końcu roztrzepane widelcem jajka ze szczyptą soli.
Ugotowany makaron wkładamy do żaroodpornego naczynia, kładziemy szynkę i zalewamy sosem śmietanowo-serowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, kiedy zacznie się przypiekać przykrywamy folią aluminiową, po 45 minutach posypujemy resztą sera i pieczemy jeszcze 15 - 25 minut.
W przedstawionej na zdjęciu zapiekance wykorzystałam makaron nitki, który został mi z dnia poprzedniego.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Szynkę kroimy w kostkę.
Śmietanę miksujemy np. blenderem, dodając przyprawy, chili (oczyszczone z pestek), startą połowę sera, a na końcu roztrzepane widelcem jajka ze szczyptą soli.
Ugotowany makaron wkładamy do żaroodpornego naczynia, kładziemy szynkę i zalewamy sosem śmietanowo-serowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, kiedy zacznie się przypiekać przykrywamy folią aluminiową, po 45 minutach posypujemy resztą sera i pieczemy jeszcze 15 - 25 minut.
W przedstawionej na zdjęciu zapiekance wykorzystałam makaron nitki, który został mi z dnia poprzedniego.
Pozdrawiam i życzę smacznego.