mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, sycąca, kremowa zapiekanka na bazie makaronu z dodatkiem podsmażonych pieczarek,cebulki,szynki,camemberta,doprawiona sosem sojowym:)

Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera

Składniki:

Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera

 

  • 350 g grubego makaronu (u mnie świderki)
  • 200 g kremowego serka
  • krążek sera camembert
  • 200 g szynki
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego TaoTao
  • przyprawa do pizzy
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie pomidorki
  • dodatkowo: ketchup

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Makaron łączymy z sosem. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy aż odparuje woda. Szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę posiekaną w piórka. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz ze szynką. Doprawiamy sosem sojowym i mieszamy. Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu wraz z zawartością patelni. Po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Przekładamy makaron do sporej formy żaroodpornej. Dekorujemy plasterkami pomidorków oraz camembertem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.