Sposób przygotowania:
Zapiekanka z mielonym mięsem
Ziemniaki obieramy ze skórki, następnie kroimy w plasterki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości soląc pod koniec gotowania. Należy uważać, żeby plasterki się nie rozpadły, wymagają krótszego czasu gotowania, niż całe ziemniaki. Osączamy z wody po ugotowaniu. Cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podduszamy na nim połowę cebuli i posiekany czosnek do miękkości, następnie dodajemy mielone mięso i podsmażamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Mięso przekładamy do miseczki. Boczek kroimy w kosteczkę. Łyżkę oleju rozgrzewamy, podduszamy pozostałą cebulę, dodajemy boczek i podsmażamy. Boczek z cebulką przekładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni. Do tłuszczu dodajemy wodę i śmietanę, mieszamy dokładnie, następnie dodajemy ser topiony, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy w nim ziemniaki, następnie troszkę sosu, później połowę mięsa, cały boczek z cebulką, ser żółty, ponownie ziemniaki, sos serowy, miso, ser żółty i znów ziemniaki. Zapiekankę posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.