Sposób przygotowania:
Zapiekanka z porem i makaronem
Makaron wrzucić na osolony wrzątek ugotować na pół twardo odcedzić. Por oczyścić,paprykę wydrążyć z nasion pokroić w grubszą kostkę wrzucić na patelnię i poddusić na 3 łyżkach oleju ryżowego,podlewając w między czasie jedną łyżką wody i łyżką sosu sojowego,wymieszać z ugotowanym makronem doprawić do smaku solą i pieprzem. Parówki odwinąć z folii pokroić na grubsze plasterki dodać do makronu wymieszać. Tak przygotowany makaron wyłożyć do okrągłej wysmarowanej masłem formy żaroodpornej. Sos: Śmietankę przelać do miseczki,dodać koncentrat rozrobiony w małej ilości gorącej wody -około 30 ml wbić jajko,doprawić sola pieprzem i słodką papryką wymieszać dokładnie i zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do 190*c piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać po wyjęciu z piekarnika gorącą. Smacznego!