gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tak przygotowaną zapiekankę podaję jako danie na obiad. Polecam - jest pyszna, a do tego tania i łatwa w przygotowaniu.

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

Składniki:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

 

  • 4 większe ziemniaki
  • 350 gram kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki oliwy`
  • 1/2 opakowania makaronu świderki
  • kilka cienkich plastrów żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)

ETAP 1:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
Pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy przez chwilę na oliwie.

ETAP 2:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
Obraną cebulę drobno kroimy i dodajemy do kiełbasy.

Cebulę obieramy, siekamy i dodajemy do kiełbasy, mieszamy.

ETAP 3:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
Do kiełbasy i cebuli dodajemy ogórki kiszone.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i całość mieszając podsmażamy (można przyprawić)

ETAP 4:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron i ziemniaki.

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną, po czym wykładamy połowę makaronu. Na makaronie układamy (połowę) ziemniaki pokrojone w plasterki.

ETAP 5:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
Podsmażoną kiełbasę z ogórkami i cebulą wykładamy na ziemniaki.

Na ziemniaki wykładamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i ogórkiem kiszonym.

ETAP 6:

Zapiekanka (z tego co było w lodówce)
Na podsmażonych składnikach układamy warstwę ziarniaków i makaron.

Następnie układamy znów warstwę ziemniaków, makaron, w wierzch przykrywamy plastrami sera żółtego. Zapiekamy ok. 30 minut w temp. 180 stopni.