Sposób przygotowania:
Zap.makaronowa z cebulą i sos. śmiet-ser
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry średniej grubości. Na patelni rozgrzać olej i lekko zeszklić cebulę, mieszając aby rozpadła się na piórka. Pora porządnie opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Dodać na patelnię, podlać 3-4 łyżkami wody i dusić do miękkości. Mięso pokroić drobno i dodać do pozostałych składników na patelnię( dla tych którzy będą szykować zapiekankę z surowego mięsa proponuję zesmażyć je na osobnej patelni a potem dodać do cebuli z porem). Dusić razem dosłownie 2 minuty. Zdjąć z ognia. W między czasie makaron ugotować do miękkości. W dużej misce wymieszać zawartość patelni z makaronem.Sos: Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ser. Przełożyć go do miski i dodać śmietanę. Na ogniu rozgrzać suchą i czystą patelnię i wsypać na nią suszony rozmaryn i chwilę podgrzewać,aż poczujemy cudowny zapach rozmarynu. Dodać go do miski z serem i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili (ale chili można sobie odpuścić-ja nie chciałam,żeby danie było za mdłe i dlatego go doprawiłam chili). Dokładnie wymieszać składniki sosu.Sos dodać do makaronu z mięsem i dokładnie wszystko połączyć ze sobą. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką oleju, wyłożyć zapiekankę i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200st około 15-18 minut (gdy ser ładnie się rozpuści a reszta składników porządnie podgrzeje). Na jakieś 2-3 minuty przed końcem zapiekania na rozgrzaną czystą patelnię wrzucić orzeszki i chwilę je prażyć. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, posypać po wierzchu prażonymi orzechami i podawać gorące. Smacznego!