Sposób przygotowania:
Cukiniowa zapiekanka z leśnymi grzybami
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo drobną kostkę (bez pestek). Cukinię obrać, usunąć jej pestki (wagę cukinii podałam po obraniu i wydrążeniu). Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę. Grzyby (użyłam koźlaków i kurek) oczyścić, umyć, dowolnie pokroić.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć na nim grzyby. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je lekko solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i olej. Zeszklić na tym cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodać do tego przyprawy i zioła, chwilkę podsmażać. Wsypać pokrojoną cukinię. Smażyć dalej ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Jak cukinia zrobi się szklista, dodać do niej usmażone grzyby, soczewicę, trochę soli i pieprzu, wlać 1,5 szklanki wody. Wszystko wymieszać i dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Wszystko przełożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać powierzchnię. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać go na wierzchu zapiekanki. Całość zapiekać w 220 stopniach przez ok. 20 minut.