Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Zapiekanka z wieprzowiną i ogórkiem kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja kolejna zapiekanka makaronowa to połączenie smaku sosu a'la bolognese oraz smaku naszego swojskiego ogórka kiszonego. Tym razem w wersji dietetycznej, bez sera.

Zapiekanka  z wieprzowiną i ogórkiem kiszonym

Składniki:

Zapiekanka z wieprzowiną i ogórkiem kiszonym

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z wieprzowiną i ogórkiem kiszonym
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno.

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy się zeszkli - wrzucamy czosnek i paprykę. Gdy papryka będzie miękka, wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i ostrą papryką mieloną. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion, redukujemy. Ewentualnie doprawiamy.

Mięso z warzywami łączymy z makaronem, dodajemy ogórki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (180 st.C).

Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika na wierzch zapiekanki możemy wyłożyć starty ser żółty.