Sposób przygotowania:
Zapiekanka z wieprzowiną i ogórkiem kiszonym
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Paprykę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy się zeszkli - wrzucamy czosnek i paprykę. Gdy papryka będzie miękka, wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i ostrą papryką mieloną. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion, redukujemy. Ewentualnie doprawiamy.
Mięso z warzywami łączymy z makaronem, dodajemy ogórki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (180 st.C).
Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika na wierzch zapiekanki możemy wyłożyć starty ser żółty.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, a gdy się zeszkli - wrzucamy czosnek i paprykę. Gdy papryka będzie miękka, wrzucamy mięso, smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano i ostrą papryką mieloną. Dodajemy pomidory z puszki oraz bulion, redukujemy. Ewentualnie doprawiamy.
Mięso z warzywami łączymy z makaronem, dodajemy ogórki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika na 20 minut (180 st.C).
Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika na wierzch zapiekanki możemy wyłożyć starty ser żółty.