luizjanka

luizjanka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Zapiekanka ze szpinakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapiekanka ze szpinakiem najlepiej smakuje z bialym winem :)

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekanka ze szpinakiem

 

  • makaron rurki
  • 1 opakowanie mrożonego szpianku
  • 1 podwojna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie sera feta
  • cukier, oliwa z oliwek, ostra papryka
  • żólty ser

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ze szpinakiem
Z cukru, ostrej papryki i oliwy wykonać marynatę, ma być slodko - ostra i marynować w niej piersie z kurczaka pokrojone w niewielką kostkę przez 3 godziny, najlepiej w lodowce. Po tym czasie mięso upiec, przekładając na patelnię razem z marynatą. Makaron ugotować al'dente. Szpink (zamrożony) wrzucić na patelnię, na ktorej smażylo się mięso. Kiedy szpinak calkowicie się rozmrozi dodajemy do niego całą kostkę sera feta i dokładnie mieszamy. Można dodać do szpianku czosnek i wegetę, nie jest on wtedy mdły. Makaron mieszamy z upieczonym kurczakiem i masą szpinakowo - serową. Calość posypujemy tarym serem, a na ser wysypujemy malą łyżeczkę cukru. Zapiekamy aż ser utowrzy smaczną pierzynkę :) Smacznego