Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzać do temp. 120 oC. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Plasterków już nie płukać. Zagotować mleko zmieszane ze śmietaną, dodać sól, pieprz i świeżo startą gałkę muszkatołową, ziemniaki. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez 10 minut. Dodać tarty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, zdjąć z ognia. Nałożyć masę do foremki, wygładzić wierzch. Piec około 40 minut aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, a ziemniaki pod nożem przestaną stawiać opór. W piekarniku elektrycznym pod koniec pieczenia (10 minut przed końcem) włączyć grzałkę, żeby przypiec wierzch. Podawać do mięs albo jako osobne danie.