Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana 9
Ziemniaki obieramy i kroimy na grube plastry. Gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, odcedzamy i odparowujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paski, wcześniej umyte papryki. Na dno naczynia żaroodpornego wukładamy plasterki boczku, pokrywając nimi dno. Na boczek układamy grubą warstwę ziemniaków (zużywając ich połowe), posypujemy je tymiankiem. Całość przykrywamy plastrami żółtego sera. Następnie wykładamy paprykę z cebulą z patelni a na tym rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy. Na tym układamy resztę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W między czasie jajko mieszamy z jogurtem i przyprawa uniwersalną typu wegeta. Po 20 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i polewamy całość wymieszanym jajkiem. Na to ścieramy ser żółty, pokrywając całość. Wkładamy do piekarnika na jakies 5-10 minut, do momentu całkowitego rozpuszczenia sera.