darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Zapiekanka ziemniaczana z awokado

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny pomysł na obiad, czyli zapiekane ziemniaki z boczkiem, awokado i serami.

Zapiekanka ziemniaczana z awokado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z awokado

 

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 dojrzałe awokado
  • boczek wędzony pokrojone w bardzo cienkie plasterki - ok. 80 g
  • 70 g mascarpone z ziołami i cebulką
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 125 g mozzarelli
  • oliwa rozmarynowa lub odrobinę innego tłuszczu do wysmarowania naczynia
  • przyprawy: sól, papryka ostra w proszku, płatki chili

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z awokado
Ziemniaki umyłam, pokroiłam w plastry o grubości ok. 1,5 cm i ugotowałam na parze. Skropiłam naczynie żaroodporne oliwą rozmarynową i ułożyłam warstwę z połowy ziemniaków, posoliłam delikatnie. Awokado obrałam, usunęłam pestkę, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z mascarpone, śmietaną, solą i płatkami chili. Masę rozsmarowałam na ziemniakach i rozkruszyłam mozzarellę. Ułożyłam drugą warstwę ziemniaków, posypałam posiekanym boczkiem, posypałam papryką ostrą i dużą ilością startego parmezanu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekałam aż ser mocno się zarumienił (ok. 20-30 minut).
Zapiekanka ziemniaczana z awokado
awokado rozcieramy z mascarpone i przyprawami
Zapiekanka ziemniaczana z awokado
ziemniaki i masę z awokado posypujemy mozarellą
Zapiekanka ziemniaczana z awokado
dodajemy boczek i posypujemy ostrą papryką
Zapiekanka ziemniaczana z awokado
na koniec duża ilość startego parmezanu, pycha!