Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustąPrzygotowanie kapusty
Cebulę obrać i pokroić razem z kiełbaską w kostkę i przesmażyć na oleju. Kiszoną kapustę drobniej pokroić i dodać do kiełbasy z cebulą. Dusić wszystko do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie masy ziemniaczanej
Ziemniaki obrać ze skórki. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Pozostałe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Połączyć z gotowanymi ziemniakami, mąką i jajkami. Doprawić na pikantnie.
Nałożenie farszu z kapusty
Blaszkę do zapiekanki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niej 2/3 masy ziemniaczanej. Na to warstwę przesmażonej z kiełbaską kapusty.
Przygotowanie do zapiekania
Na wierzchu zapiekanki nałożyć pozostałą część masy ziemniaczanej. Całość nakłuć widelcem i polać roztopionym masłem.
Zapiekanie w piekarniku
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Wstawić zapiekankę i piec ok. 45 minut, aż uzyska ładny złocisty kolor.