justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

zapiekanki na puszystym spodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zapiekanki, ale na cieście od pizzy

zapiekanki na puszystym spodzie

Składniki:

zapiekanki na puszystym spodzie

 

  • tyle ile zbierze ciasto tak około szklanki), mąka 2 szklanki, szczypta soli, olej 1-2 łyżki

 

 

 

Sposób przygotowania:

zapiekanki na puszystym spodzie
Cisto: Z podanych składników ugniatamy sprężyste ciasto. Należy je zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie należy je rozwałkować odsypując wcześniej mąką. Z ciasta wycinamy prostokąty, ja je zrobiłam obrysowując prostokątną foremkę. Układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano i bazylią. Szynkę, pieczarki i cebulę dosyć drobno kroimy, najlepiej w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni i mieszamy razem. Będzie to główny dodatek do zapiekanek. Rozkładamy wszystko na Ciasto. Na wierzchu posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na około 20 min. Kiedy ser się rozpuści zapiekanki są gotowe i można je polać ketchupem.