Sposób przygotowania:
zapiekanki na puszystym spodzie
Cisto: Z podanych składników ugniatamy sprężyste ciasto. Należy je zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie należy je rozwałkować odsypując wcześniej mąką. Z ciasta wycinamy prostokąty, ja je zrobiłam obrysowując prostokątną foremkę. Układamy na nasmarowanej tłuszczem blaszce. Ciasto smarujemy ketchupem i posypujemy oregano i bazylią. Szynkę, pieczarki i cebulę dosyć drobno kroimy, najlepiej w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni i mieszamy razem. Będzie to główny dodatek do zapiekanek. Rozkładamy wszystko na Ciasto. Na wierzchu posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na około 20 min. Kiedy ser się rozpuści zapiekanki są gotowe i można je polać ketchupem.
evita0007
Bernadetta
Ewcia, no jak to, nie wiesz ? 5 kg mąki, 8 litrów oleju i 10 ml wody :-D
justynak223
Mąki dwie szklanki, odrobina oleju, a jeśli chodzi o wodę, to tyle ile wyjdzie, aby ciasto dało się ugnieść zaraz edytuję przepis
Bernadetta jeśli chcesz możesz zrobić z 8 litrów oleju na pewno cala rodzina się naje :)