BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Zapiekanki pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z tej proporcji pieczarek wychodzi około 10 zapiekanek .Pyszne , pikantne .

Zapiekanki pieczarkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki pieczarkowe

 

  • 300 g pieczarek
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 50-100 g sera gouda
  • 3-5 paluchów

Sposób przygotowania:

Zapiekanki pieczarkowe
Pieczarki dokladnie myjemy , ścieramy na tarce , na dużych oczkach . Wlewamy olej , wsypujemy sól i przyprawy , mieszamy wszystko dokładnie łyżką . Zostawiamy na parę minut , aby pieczarki namiękły olejem . Pokrojone na pół paluchy sarujemy cienką warstwą pieczarek .Startym serem posypujemy zapiekanki , wstawiamy na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 C . Zapieczone , polewamy ketchupem .
Zapiekanki pieczarkowe
Starte pieczarki doprawiamy do smaku solą i przyprawami .
Zapiekanki pieczarkowe
Do pieczarek wlewamy olej , aby nim nasiąkły pieczarki .
Zapiekanki pieczarkowe
Każdą połowkę palucha , smarujemy masą pieczarkową .
Zapiekanki pieczarkowe
Posypujemy zapiekanki startym , żółtym serem , zapiekamy .

Tagi:

sery ser