Sposób przygotowania:
Zapiekanki w cieście filo
Mąkę przesiać do duzej miski,wymieszać z solą, olejem i wodą.Zagnieść ciasto-musi być dość twarde (jak na makaron). Przykryć szmatką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować ciasto bardzo cieniutko,pokroić w kwadraty o boku 6 cm. Kawałki ciasta posmarować odrobiną masła. Ułożyć na odwróconych do góry dnem foremkach do babeczek (denka foremek posmarować masłem) ciasto lekko podociskać. Można położyć dwie warstwy ciasta pomiędzy smarując odrobinę białkiem jajka , wtedy jest ładniejszy efekt.. Piec 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 200*C . Po upieczeniu ciasto zdjąć delikatnie z foremek i wystudzić.
Przygotować farsz; Na patelni usmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. przełożyć do innego naczynia..podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, potem podsmażyć pieczarki,
wszystko włożyć do jednego naczynia.. dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i trochę drobniutko pokrojonej papryki czerwonej. i pokrojony w kostkę żółty ser. Wszystko doprawić do smaku. Nadzienie nałożyć do koszyczków i zapiec w piekarniku.. podawać z dowolną surówką
Farsz można komponować w szelaki sposób....mogą być to same owoce morza, albo mięso cielęce, wieprzowe (polędwiczka). Mogą to być również same warzywa lub owoce i bita śmietana- jeśli ktoś woli na słodko.
Przygotować farsz; Na patelni usmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. przełożyć do innego naczynia..podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, potem podsmażyć pieczarki,
wszystko włożyć do jednego naczynia.. dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i trochę drobniutko pokrojonej papryki czerwonej. i pokrojony w kostkę żółty ser. Wszystko doprawić do smaku. Nadzienie nałożyć do koszyczków i zapiec w piekarniku.. podawać z dowolną surówką
Farsz można komponować w szelaki sposób....mogą być to same owoce morza, albo mięso cielęce, wieprzowe (polędwiczka). Mogą to być również same warzywa lub owoce i bita śmietana- jeśli ktoś woli na słodko.
msewka
Donnna