Sposób przygotowania:
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy środki,delikatnie solimy i odstawiamy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Rzodkiewkę kroimy na pół talarki.
Do podsmażonej wędliny dodajemy kaszę,mieszamy i smażymy dalej. Dokładamy rzodkiewkę, doprawiamy oregano, solą pieprzem, papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy by składniki dobrze się połączyły. Farszem napełniamy cukinie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.Układamy na niej cukinię i zapiekamy 20 minut w temp.180*C. Pomidora kroimy w plastry i układamy na zapieczonych cukiniach,na pomidor kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 min.
Zapiekanki są gotowe.
Do podsmażonej wędliny dodajemy kaszę,mieszamy i smażymy dalej. Dokładamy rzodkiewkę, doprawiamy oregano, solą pieprzem, papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy by składniki dobrze się połączyły. Farszem napełniamy cukinie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.Układamy na niej cukinię i zapiekamy 20 minut w temp.180*C. Pomidora kroimy w plastry i układamy na zapieczonych cukiniach,na pomidor kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 min.
Zapiekanki są gotowe.