kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kasza gryczana zapiekana w cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, pożywna i zdrowa zapiekanka. Bardzo łatwo ją przygotować a w zamian smakuje wybornie. Jest źródłem potasu.

Kasza gryczana zapiekana w cukinii Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kasza gryczana zapiekana w cukinii

 

  • 2 cukinie
  • 2 pętka cienkiej kiełbasy np.podwawelskiej
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 4 rzodkiewki
  • 2 pomidory
  • ser mozzarella 1 opakowanie
  • sól,pieprz,papryka słodka,oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy środki,delikatnie solimy i odstawiamy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Rzodkiewkę kroimy na pół talarki.

Do podsmażonej wędliny dodajemy kaszę,mieszamy i smażymy dalej. Dokładamy rzodkiewkę, doprawiamy oregano, solą pieprzem, papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy by składniki dobrze się połączyły. Farszem napełniamy cukinie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.Układamy na niej cukinię i zapiekamy 20 minut w temp.180*C. Pomidora kroimy w plastry i układamy na zapieczonych cukiniach,na pomidor kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy jeszcze 10 min.

Zapiekanki są gotowe.  
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Cukinii nie obieramy ale wydrążamy środki.
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Do podsmażonej wędliny dodajemy odgotowaną kaszę gryczaną.
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Przygotowanym i przestudzonym farszem napełniamy cukinię.
Kasza gryczana zapiekana w cukinii
Po zapieczeniu układamy pomidor i mazzarellę i znów zapiekamy.