Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekanki z pieczarkami i porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne zapiekanki każdy zje z chęcią i na obiad i na kolację. Nie są to tradycyjne zapiekanki - ich smak wzbogaca por i szczypiorek.

Zapiekanki z pieczarkami i porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z pieczarkami i porem

 

  • 4 bułki
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 por
  • 2 łyżki oliwy
  • kucharek
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 20 dkg żółtego sera
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z pieczarkami i porem
Pieczarki obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora umyć i pokroić w półkrążki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej pieczarki, dodać pora. Wymieszać, przyprawić kucharkiem i pieprzem, dusić razem pod przykryciem około 25 minut. Szczypiorek posiekać. 5 minut przed końcem duszenia dodać do pieczarek. Bułki przekroić na połówki. Na każdej ułożyć część farszu. Przykryć startym żółtym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Można przed podaniem polać ketchupem.
Zapiekanki z pieczarkami i porem
Obrane pieczarki zetrzeć na grubych oczkach.
Zapiekanki z pieczarkami i porem
Do pieczarek dodać pora i przyprawy do smaku.
Zapiekanki z pieczarkami i porem
Przed końcem duszenia dodać posiekany szczypiorek.
Zapiekanki z pieczarkami i porem
Zapiekanki zapiec w gorącym piekarniku.

Tagi:

sery ser