Sposób przygotowania:
Bakaliowy tatar śledziowy Eliprzygotowanie śledzi i cebuli
Płaty solonego śledzia opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 2 godziny. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać.
przygotowanie bakalii
Łuskane orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie bakalii cd
Migdały zalać wrzącą wodą, sparzyć i obrać z łupinek. Obrane migdały pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie bakalii cd
Morele suszone pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie bakalii cd
Suszone śliwki pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie jabłek
Jabłko opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić jabłko na ćwiartki razem ze skórką i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko razem ze skórką w drobną kostkę. Z cytryny wycisnąć sok i skropić pokrojone jabłko.
przygotowanie tatara
Do miski włożyć śledzie z cebulą, odważone rodzynki, pozostałe bakalie, jabłko z sokiem z cytryny i majonez. Całość doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Tatara włożyć do lodówki na noc żeby smaki się przegryzły.
Smacznego!