eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1728]

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam tatar ze śledzia solonego z dodatkiem jabłka i bakalii : orzechów włoskich, migdałów, rodzynek, śliwek i moreli suszonych.

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

Składniki:

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

śledzie

bakalie

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

przygotowanie śledzi i cebuli

Bakaliowy tatar śledziowy Eli
Wymoczone śledzie pokroić w drobną kostkę.Cebulę drobno posiekać.

Płaty solonego śledzia opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 2 godziny. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać.

przygotowanie bakalii

Bakaliowy tatar śledziowy Eli
Pokroić dość drobno łuskane orzechy włoskie.

Łuskane orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie bakalii cd

Bakaliowy tatar śledziowy Eli
Sparzone i obrane ze skórki migdały pokroić w drobną kostkę.

Migdały zalać wrzącą wodą, sparzyć i obrać z łupinek. Obrane migdały pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie bakalii cd

Bakaliowy tatar śledziowy Eli
Suszone morele pokroić w drobną kosteczkę.

Morele suszone pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie bakalii cd

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

Suszone śliwki pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie jabłek

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

Jabłko opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić jabłko na ćwiartki razem ze skórką i usunąć gniazdo nasienne. Pokroić jabłko razem ze skórką w drobną kostkę. Z cytryny wycisnąć sok i skropić pokrojone jabłko.

przygotowanie tatara

Bakaliowy tatar śledziowy Eli

Do miski włożyć śledzie z cebulą, odważone rodzynki, pozostałe bakalie, jabłko z sokiem z cytryny i majonez. Całość doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Tatara włożyć do lodówki na noc żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!