Sposób przygotowania:
Zapiekany fioletowy kalafiorETAP 1:
W dwóch garnkach zagotować wodę z odrobiną soli. Kalafiory podzielić na różyczki.
Do jednego garnka włożyć fioletowy kalafior i gotować 5 minut.
Wyłowić z wody, przełożyć do miseczki i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić.
ETAP 2:
W drugim garnku ugotować połowę białego kalafiora, wyłowić, a do wody dodać kurkumę. Po zabarwieniu wody włożyć resztę kalafiora i również obgotować.
Kalafiory powinny być al'dente, nierozgotowane.
ETAP 3:
Ziemniaki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą.
Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm.
ETAP 4:
Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych.
Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez ok 40 min.
Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :)
zbysiowa
Mniam1
W smaku jest bardzo podobny do tego białego :)
SylaUla
agnieszka32910
Gdzie udało Ci się go zdobyć?
Mniam1
Kupiłam go na ryneczku z warzywami. W sklepach go nie widziałam.