SUPERPRZEPIS

Zapiekany fioletowy kalafior

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zapiekany fioletowy kalafior

Zapiekanka z kalafiorem w trzech kolorach. O ile biały i żółty kalafior nie jest czymś nadzwyczajnym, to ten fioletowy jest przepiękny :)

Składniki:

Zapiekany fioletowy kalafior

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany fioletowy kalafior

ETAP 1:

Zapiekany fioletowy kalafior
Fioletowy kalafior po ugotowaniu skropić sokiem z cytryny.

W dwóch garnkach zagotować wodę z odrobiną soli. Kalafiory podzielić na różyczki.

Do jednego garnka włożyć fioletowy kalafior i gotować 5 minut.

Wyłowić z wody, przełożyć do miseczki i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić.

ETAP 2:

Zapiekany fioletowy kalafior
Połowę białego kalafiora obgotować w lekko osolonej wodzie.

W drugim garnku ugotować połowę białego kalafiora, wyłowić, a do wody dodać kurkumę. Po zabarwieniu wody włożyć resztę kalafiora i również obgotować.

Kalafiory powinny być al'dente, nierozgotowane.

ETAP 3:

Zapiekany fioletowy kalafior
Ziemniaki obsmażyć na patelni doprawiając przyprawami.

Ziemniaki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Doprawić ziołami prowansalskimi i solą.

Smażyć na małym ogniu pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Przełożyć na spód formy do pieczenia o średnicy ok 23 cm.

ETAP 4:

Zapiekany fioletowy kalafior
Na ziemniaki wylać mieszankę jajeczną z serem.

Jajka rozmącić z kremówką, przyprawić solą, pieprzem i gałką. Dodać startą mozzarellę i wymieszać. Wyłożyć na ziemniaki. Ułożyć różyczki kolorowych kalafiorów i połówki pomidorków koktajlowych.

Lekko skropić wierzch olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec przez ok 40 min.

Jeżeli wierzch będzie się za bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :)