Meggi

Meggi

Kucharz
[Przepisów: 6]

Zapiekany grysik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały deser, ale też dobry jako obiadek podany z owocowym kompotem rodem z Bawarii.

Zapiekany grysik

Składniki:

Zapiekany grysik

 

  • 1 litr mleka
  • 25 dkg kaszki manny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 dkg masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru waniliowego
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zapiekany grysik
0,65 ml mleka zagotować ze szczyptą soli. Kaszkę manną rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące mleko, gotować aż zgęstnieje i powstanie tzw. grysik, pozostawić do wystudzenia (nie musi być zupełnie zimne). 4 żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, masłem i proszkiem do pieczenia na puszystą masę, dodawać do niej po trochu wystudzony grysik. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do powstałej wyżej masy i delikatnie wymieszać. Powstałą masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 120stopni przez 20 minut, a potem zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy dalej na złoty kolor, możemy sprawdzać patyczkiem tak samo jak ciasto czy już gotowe. Dodam jeszcze, że gdy naczynie żaroodporne będzie duże płaskie , wtedy grysik będzie niższy a czas pieczenia się skróci. Jeszcze jedna ciekawostka. Gdy porcja nie zostanie przez nas zjedzona, można ją wykorzystać na drugi dzień do kawusi w taki oto sposób: kroimy pozostały grysik na 1 - 1,5 centymetrowej grubości paski, wielkości dowolnej i smażymy na rozgrzanej patelni np. na masełku. Rewelacja! SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!

Tagi:

jajko jajka