selenka

selenka

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo prosta i szybka potrawa, wystarczy mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie, łososia norweskiego (filety bez skóry i ości), przyprawy i voila

Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego

 

  • 2 filety po 300 g łososia norweskiego bez ości i skóry
  • pół cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy/ ziołowy
  • jajko
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego
Wyciągam ciasto francuskie i zostawiam do rozmrożenia przez 10 minut. Delikatnie je rozwałkowuję na desce. Przygotowuję łososia: myję, osuszam, odcinam skórę, nacieram solą i pieprzem i skrapiam wyciśniętym sokiem z pół cytryny. Układam łososia na rozwałkowanym cieście francuskim, roluję , smaruję roztrzepanym jajkiem. Przekładam do naczynia żaroodpornego i rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Piekę 25 minut. Po upieczeniu można łososia jeszcze skropić cytryną
Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego
Rozmrażam ciasto francuskie na desce- 10 minut
Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego
Przyprawiam łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Zapiekany łosoś w skórce z ciasta francuskiego
łosoś zawinięty w ciasto francuskie i posmarowany jajkiem