kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zapiekany makaron z salami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki makaron dla zapracowanych...

Zapiekany makaron z salami

Składniki:

Zapiekany makaron z salami

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • 250 g makaronu włoskiego maccheroni (lub zwykłych rurek)
  • 400 g przecieru pomidorowego (zmiksowane pomidory z puszki)
  • 120 g salami
  • sól, pieprz
  • czosnek 2-3 ząbki
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1/2 łyżki pasty Sambal Oelek ( ostry sos z chili ) jeśli ktoś woli łagodne można pominąć
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 60 g parmezanu
  • 90 g mozarelli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka bazylii świeżej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekany makaron z salami
Makaron ugotować al dente (ok. 7 min). Przecier pomidorowy posolić, dodać pieprz, przeciśnięty czosnek, oregano, całe suszone papryczki oraz pastę Sambal Oelek. Salami pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z sosem i podgrzać. Wyciągnąć papryczki, do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron, zalać podgrzanym sosem pomidorowym. Posypać startym parmezanem i położyć pokrojoną w plastry mozarellę. Skropić wierzch oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 oC. Piec, aż ser będzie rumiany ok. 15-20 min. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

Tagi:

makaron sosy