thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Flądra pod jarzynką i majonezem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny i prosty sposób na rybę duszoną na małym ogniu pod warstwami startych warzyw i majonezem- palce lizać. prościej nie będzie:)

Flądra pod jarzynką i majonezem

Składniki:

Flądra pod jarzynką i majonezem

 

  • 4 flądry( oczyszczone bez skóry lub filety) 600g
  • sól, pieprz
  • sos sojowy Tao Tao
  • olej
  • 5 marchewek 500g
  • 1 por( biała część) 300g
  • 1 słoik majonezu- 300 g
  • natka pietruszki
  • podawać z brukselka, oraz z ryżem

Sposób przygotowania:

Flądra pod jarzynką i majonezem
Ryby opłukać, osuszyć- może być to dowolny filet, np. morszczuk, tilapia, łosoś a nawet karp:) Długie kawałki, przekroić. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego, płaskiego garnka nalać olej- tak by przykryć tylko dno, włożyć natarte solą i pieprzem ryby, skropić sosem sojowym. Na rybach rozprowadzić warstw pokrojonego drobno pora, na wierzch warstwa startej na grubych oczkach marchwi- może być więcej niż w przepisie. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Na sam wierzch- rozsmarować majonez- cały słoik. Kto lubi więcej- może dać więcej Dusić na bardzo małym ogniu, ale na największym palniku- gdyż garnek jest duży- pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączyć. Zostawić do przestygnięcia. Ozdobić natką pietruszki. Podawać z brukselką i chlebem- ja najbardziej lubię na zimno, i to następnego dnia- i tę wersję polecam! Wtedy ryba przejdzie smakiem warzyw i majonezu:) Ale można też w ramach obiadu jeść na ciepło np. z ryżem.

Tagi:

ryż sosy beza bezy