Sposób przygotowania:
Flądra pod jarzynką i majonezem
Ryby opłukać, osuszyć- może być to dowolny filet, np. morszczuk, tilapia, łosoś a nawet karp:) Długie kawałki, przekroić. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego, płaskiego garnka nalać olej- tak by przykryć tylko dno, włożyć natarte solą i pieprzem ryby, skropić sosem sojowym. Na rybach rozprowadzić warstw pokrojonego drobno pora, na wierzch warstwa startej na grubych oczkach marchwi- może być więcej niż w przepisie. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić sosem sojowym. Na sam wierzch- rozsmarować majonez- cały słoik. Kto lubi więcej- może dać więcej Dusić na bardzo małym ogniu, ale na największym palniku- gdyż garnek jest duży- pod przykryciem przez 30-40 minut. Wyłączyć. Zostawić do przestygnięcia. Ozdobić natką pietruszki. Podawać z brukselką i chlebem- ja najbardziej lubię na zimno, i to następnego dnia- i tę wersję polecam! Wtedy ryba przejdzie smakiem warzyw i majonezu:) Ale można też w ramach obiadu jeść na ciepło np. z ryżem.
msewka
wedith1