migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Szaszłyki z morszczukiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tym razem polcam szaszłyczki z rybą. Smaczne i kolorowe. Jeśli lubicie rybki na pewno przypadną wam do gustu.

Szaszłyki z morszczukiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szaszłyki z morszczukiem

 

  • 400 g filetów z morszczuka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb np. Prymat
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • przyprawa grill ziołowy Kamis do warzyw
  • olej do skropienia warzyw

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z morszczukiem
Przygotować marynatę do ryby. Dokładnie ymieszać olej, sokz cytryny i przyprawę do ryb. Filety pokroić na małe kawałki i wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła rybę. Odstawić na min.1 godzinkę,a najlepiej na noc do lodówki. Przygotować warzywa. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Tak pzygotowane warzywa skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby. Rybki nie dawać na końcach bo jak już jest mięciutka to rozdziela sie na kawałeczki i nieraz spada z patyka. Najlepiej umieścić ją między warzywami. Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.
Szaszłyki z morszczukiem
Etap 1Filety morszczuka pokroic i zamarynować w marynacie.
Szaszłyki z morszczukiem
Etap 2 Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie warzywa i kawałki ryby.
Szaszłyki z morszczukiem
Etap 3 Szaszłyszki grillować ze wszystkich stron aż ładnie się zarumienią.