Sposób przygotowania:
Zapleśniak
Do przesianej mąki, dodać proszek do pieczenia. Połączyć. Na środku mąki zrobić wgłębienie. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta.Białka schłodzić. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i śmietanę.Posiekać i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na gładką masę i ciasto schłodzić. Jedną część jasnego ciasta położyć na przygotowaną blaszkę[można skubać palcami]. Na ciasto wyłożyć dżem jabłkowy wymieszany z cukrem waniliowym ew. starte,odciśnięte jabłka. Na to skubiąc palcami położyć ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierzch położyć ostatnią część ciasta.Też skubać palcami.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Panna_Margot
elzbieta8960