beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Zapleśniak

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fajne ciasto do kawki....

Zapleśniak

Składniki:

Zapleśniak

 

  • mąka 3 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • śmietana 2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • dżem jabłkowy 1 słoik
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Zapleśniak
Do przesianej mąki, dodać proszek do pieczenia. Połączyć. Na środku mąki zrobić wgłębienie. Wybić jajka oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta.Białka schłodzić. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i śmietanę.Posiekać i zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na gładką masę i ciasto schłodzić. Jedną część jasnego ciasta położyć na przygotowaną blaszkę[można skubać palcami]. Na ciasto wyłożyć dżem jabłkowy wymieszany z cukrem waniliowym ew. starte,odciśnięte jabłka. Na to skubiąc palcami położyć ciemne ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierzch położyć ostatnią część ciasta.Też skubać palcami.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka