Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mój jeden z ulubionych dodatków do drugiego dania. Dobre jesienną porą, kiszona kapusta ma mnostwo witamin.

Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami

 

  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • olej
  • przyprawy
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na 15-20 minut by namiękły. Obrane cebule kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy odsączone i posiekane grzyby - smażymy dalej. Następnie dodajemy odciśniętą i pokrojoną kapustę, wlewamy wodę spod namaczanych grzybów, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz - przesmażamy do czasu aż woda całkiem odparauje. na koniec dodajemy 3/4 łyżeczki cukru by kapusta miała lepszy smak oraz majeranek. Podajemy na gorąco do drugiego dania
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Etap 1 cebule przesmażamy z suszonymi grzybami
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Etap 2 kiszoną kapuste odciskamy i siekamy
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Etap 3 do cebuli z grzybami dodajemy kapuste
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami
Etap 4 smażymy do czasu aż odparuje woda.