Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 243]

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda kapusta z dodatkiem boczku, pieczarek oraz aromatycznego kopru. Dodatek czubatej łyżki masła sprawia iż jej smak jest niesamowity a konsystencja kremowa.Kapusta świetnie smakuję z kotletem schabowym.

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

 

  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pęczek posiekanego kopru
  • 200 ml rosołu lub bulionu
  • 1 czubata łyżka masła 82%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

ETAP 1:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Kapustę poszatkować.

Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.

Pieczarki pokroić w pół plasterki, duże na mniejsze kawałki.

Rozgrzać suchą patelnie, wrzucić boczek gdy się podsmaży i wytopi tłuszcz dodać cebulę, zeszklić.

ETAP 2:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Do mięsa dodać pieczarki, dusić do odparowania większości płynów.

ETAP 3:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Dołożyć kapustę, smażyć kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.

Wlać bulion, dusić około 10-15 min do miękkości kapusty, włożyć masło, przemieszać.

ETAP 4:

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Wsypać koperek oraz sól i pieprz, dusić kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.