edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną mogła cieszyć się tą sezonową potrawą

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Kapustę opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i przełożyć do rondla. Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość. Wówczas ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia. Przełożyć cebulę do rondla, wymieszać. Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku. Gotować razem jeszcze kilka minut.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Kiedy kapusta zmniejszy objętość dolać tyle wody żeby była tylko co przykryta.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Zeszkloną cebulę zasypać mąką i razem przesmażyć.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Przesmażoną z mąką cebulę dodać do kapusty i wymieszać.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Do mięknącej kapusty dodać koncentrat pomidorowy koperek i przyprawy.