Sposób przygotowania:
Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem
Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem. Na małej patelni (średnicy około 16 cm) rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną.
Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa.
Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Podawać od razu.
Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa.
Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Podawać od razu.