edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Zamiast jajek gotowanych lub jajecznicy, warto czasem dla odmiany zaserwować na śniadanie pyszny omlet. Ja swój podałam w towarzystwie pomidorków koktajlowych i kiełków słonecznika.

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem

Składniki:

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem

 

Sposób przygotowania:

Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem
Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem. Na małej patelni (średnicy około 16 cm) rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną.

Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód. Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa.

Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Podawać od razu.

Tagi:

dania omlet