Beata2

Beata2

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

urzekająco paprykowe:) super przystawka:)

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku

Składniki:

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku

 

  • 20 plastrów chudego boczku o szerokości 3 cm,
  • świezo zmielony czarny pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • cebula średniej wielkości,
  • 3 łyżki oliwy,
  • jajko,
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego (lub pół na pół wieprzowego i wołowego),
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Zawijańce z mięsa mielonego i boczku
Cebulę obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.

Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę, cały czas mieszając na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

Mniej więcej w połowie smażenia do patelni dorzucam czosnek. Do zeszklonej cebuli dodaję oba rodzaje papryki i mieszając trzymam na ogniu przez pół minuty, aż z papryki wydobędzie się cały aromat.
Cebulę z papryką dodaję do mięsa. Mieszam, następnie dodaję jajko, tartą bułkę, sól i pieprz. Mieszam na jednolitą masę.

Na desce układam po 2 plastry boczku, tak by końcami zachodziły na siebie na długość 3 cm. Na plastrach układam warstwę mielonego mięsa o grubości 1 cm. Zawijam na kształt ślimaka i spinam wykałaczką.

Zawijańce smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-10 minut, by mięso "doszło".

Podaję z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli.