Sposób przygotowania:
Zawijańce z mięsa mielonego i boczku
Cebulę obieram i kroję na bardzo drobną kostkę.
Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę, cały czas mieszając na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
Mniej więcej w połowie smażenia do patelni dorzucam czosnek. Do zeszklonej cebuli dodaję oba rodzaje papryki i mieszając trzymam na ogniu przez pół minuty, aż z papryki wydobędzie się cały aromat.
Cebulę z papryką dodaję do mięsa. Mieszam, następnie dodaję jajko, tartą bułkę, sól i pieprz. Mieszam na jednolitą masę.
Na desce układam po 2 plastry boczku, tak by końcami zachodziły na siebie na długość 3 cm. Na plastrach układam warstwę mielonego mięsa o grubości 1 cm. Zawijam na kształt ślimaka i spinam wykałaczką.
Zawijańce smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-10 minut, by mięso "doszło".
Podaję z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli.
Czosnek obieram i kroję na bardzo cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę, cały czas mieszając na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
Mniej więcej w połowie smażenia do patelni dorzucam czosnek. Do zeszklonej cebuli dodaję oba rodzaje papryki i mieszając trzymam na ogniu przez pół minuty, aż z papryki wydobędzie się cały aromat.
Cebulę z papryką dodaję do mięsa. Mieszam, następnie dodaję jajko, tartą bułkę, sól i pieprz. Mieszam na jednolitą masę.
Na desce układam po 2 plastry boczku, tak by końcami zachodziły na siebie na długość 3 cm. Na plastrach układam warstwę mielonego mięsa o grubości 1 cm. Zawijam na kształt ślimaka i spinam wykałaczką.
Zawijańce smażę na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-10 minut, by mięso "doszło".
Podaję z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli.
caroline1983
http://www.mniammniam.com/Zawijance_z_miesa_mielonego_i_boczku__urzekajaco_paprykowe-5620p.html