Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Zawijane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne bułeczki..dwukolorowe ..zawijane..

Zawijane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane bułeczki

 

  • Składniki na ciasto białe:
  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szkl.ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • Składniki na ciasto kakaowe:
  • 3 dag drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo
  • serek waniliowy

Sposób przygotowania:

Zawijane bułeczki
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera Całość wyrobić na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta [ można wyrobić ręcznie]Uformować kulę (ciasto jest lepkie, oprószyć mąką ręce) i odstawić w misce do wyrośnięcia.Tak samo postąpić z ciastem kakaowym. Białe i czarne ciasto [ oddzielnie] wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Jedno z ciast posmarować serkiem, położyć ciasto ciemne i znów posmarować serkiem Delikatnie rolować w roladę i kroić na dość grube plastry ok. 3 cm..Ułozyć na blaszkę [część ułożyłam w papilotkach do mufinek] Odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [u mnie około 15 minut]. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Studzić na kratce.Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Zawijane bułeczki
Ciasto białe i kakaowe już zagniecione..
Zawijane bułeczki
Ciasto białe i kakaowe pięknie wyrosło..
Zawijane bułeczki
Oba ciasta posmarowne serkiem i zwinięte w roladę.
Zawijane bułeczki
Pokrojone roladki ułożone w papilotkach.