Sposób przygotowania:
Zawijane bułeczki z nutą piernikową
Do 8 szklanek mąki dodajemy cukier, drożdże, olej i ciepłe mleko i zagniatamy ( ciasto jest luźne). Zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 części i wałkujemy na prostokąt.Smarujemy dżemem i posypujemy przyprawą do piernika. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego
Po godzinie dosypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek i wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie się mocno lepiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 2 części i wałkujemy na prostokąt.Smarujemy dżemem i posypujemy przyprawą do piernika. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na ok 5 cm kawałki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min. Smacznego