Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Po przeczytaniu przepisu na stronie Moje Wypieki musiałam zrobić te bułeczki. Nie zawiodłam się, są bardzo smaczne i aromatycznie pachną truskawkami, mimo, że sezon jeszcze długo przed nami.

Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową

 

 

 

  • Lukier:
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, łyżki mąki i niewielkiej ilości mleka zrobić rozczyn, odstawić aż zacznie pracować. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i wymieszać. Dodać przygotowany rozczyn, jajka i mleko. Wyrabiać ciasto dość długo stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. W garnuszku umieścić truskawki, cukier, laskę wanilii oraz sok z cytryny. Na wolnym ogniu odparować znaczną część płynu, tak aby powstała dość gęsta konfitura z kawałkami owoców. Po wyrośnięciu ciasta wyrobić je krótko jeszcze raz, odkroić mały kawałek i cienko go rozwałkować na wielkość formy (będzie stanowił spód bułeczek i zapobiegnie wylaniu się nadzienia. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt posmarować dość obficie konfiturą zostawiając nieco miejsca przy brzegach, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon. Przy pomocy nitki podzielić rulon na ok 12-14 części i ułożyć je na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Piec w temp. 200st. C. przez ok. 25-30 min. Gdy nadal będą ciepłe przygotować lukier i posmarować bułeczki.
Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
W garnuszki odparować truskawki z resztą składników konfitury.
Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
Ciasto zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-2 godziny.
Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
Rozsmarować konfiturę na cieście i zwinąć w rulon, piec w 200st. C.
Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
Bułeczki ostudzić na kratce i polukrować.