Sposób przygotowania:
Zawijane bułeczki z konfiturą truskawową
Z drożdży, 2 łyżeczek cukru, łyżki mąki i niewielkiej ilości mleka zrobić rozczyn, odstawić aż zacznie pracować. Do miski wsypać mąkę, resztę cukru i wymieszać. Dodać przygotowany rozczyn, jajka i mleko. Wyrabiać ciasto dość długo stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny. W garnuszku umieścić truskawki, cukier, laskę wanilii oraz sok z cytryny. Na wolnym ogniu odparować znaczną część płynu, tak aby powstała dość gęsta konfitura z kawałkami owoców. Po wyrośnięciu ciasta wyrobić je krótko jeszcze raz, odkroić mały kawałek i cienko go rozwałkować na wielkość formy (będzie stanowił spód bułeczek i zapobiegnie wylaniu się nadzienia. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt posmarować dość obficie konfiturą zostawiając nieco miejsca przy brzegach, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon. Przy pomocy nitki podzielić rulon na ok 12-14 części i ułożyć je na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Piec w temp. 200st. C. przez ok. 25-30 min. Gdy nadal będą ciepłe przygotować lukier i posmarować bułeczki.
luna76