Sposób przygotowania:
Ślimaczki cynamonowe
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i połową cukru. Do miski przełożyć resztę składników – mąkę, resztę cukru, sól - wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto stopniowo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. W czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy. Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7mm, posmarować przy pomocy pędzla masłem. Posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem. Płat ciasta pokroić na pasy o szerokości ok. 3 cm, każdy zwinąć, aby stworzyły „ślimaczka”. Gotowe ślimaczki przełożyć na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować ślimaczki żółtkiem, posypać cukrem perlistym i piec ok. 25 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.