Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ślimaczki cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczne, smakowite ślimaczki z cynamonem i brązowym cukrem. Świetny dodatek do popołudniowej kawy.

Ślimaczki cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki cynamonowe

 

 

  • nadzienie:
  • ok. 2-3 cukru brązowego demerara
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • ok. 40g roztopionego masła

 

  • Do posmarowania i posypania:
  • Żółtko
  • Cukier perlisty

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki cynamonowe
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i połową cukru. Do miski przełożyć resztę składników – mąkę, resztę cukru, sól - wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto stopniowo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić, aby podwoiło swoją objętość. W czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy. Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7mm, posmarować przy pomocy pędzla masłem. Posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem. Płat ciasta pokroić na pasy o szerokości ok. 3 cm, każdy zwinąć, aby stworzyły „ślimaczka”. Gotowe ślimaczki przełożyć na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenia, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować ślimaczki żółtkiem, posypać cukrem perlistym i piec ok. 25 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.
Ślimaczki cynamonowe
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5-7mm.
Ślimaczki cynamonowe
Ciasto posypać mieszanką cukru i cynamonu, uprzednio posmarować masłem.
Ślimaczki cynamonowe
Ciasto pocięte na paski zwinąć w zgrabne ślimaczki.
Ślimaczki cynamonowe
Ślimaczki posmarować żółtkiem i posypać cukrem perlistym.