Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki
Mąkę przesiać do miski.Dodać drożdże, wlać mleko , łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić , aż ciasto podwoi objętość.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku zawiązać węzełek ,a końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrastania..Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.