Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z serem
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy zaczyn. Rozcieramy drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru, łyżką mąki i odstawiamy aż porządnie wyrosną.Żółtka i jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy wyrośnięte drożdże, resztę mleka (ciasto powinno być pulchne, napowietrzone ale nie rzadkie). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręką, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki. Cukier dodajemy wg własnego smaku. Jeśli mamy twaróg to należy go zmielić 2 razy. Stolnice wysypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy w kulę, dzielimy na 2 części, potem każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Na środku nakładamy pasek nadzienia serowego. Zawijamy puste boki do środka ciasta. Brzegi zlepiamy. Kroimy placek na kawałki szerokości ok. 7-8 cm. i każdy zwijamy skręcając w "kokardkę" Bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. i pieczemy ok 20-30 minut do zrumienienia. W międzyczasie robimy lukier. Ciepłe drożdżówki po wyjęciu smarujemy lukrem. Smacznego.
dża
Mona31