Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zawijane drożdżówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżówki z dżemem brzoskwiniowym.

Zawijane drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijane drożdżówki

 

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego

Sposób przygotowania:

Zawijane drożdżówki
Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól i cukier, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka, masło i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozwałkować w prostokąt (ok. 25x35 cm). Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym, zwinąć w ścisłą roladę i kroić w plastry (ok. 3 cm). Plastry ciasta układać na natłuszczonej blasze i odłożyć na kilkanaście minut, aby trochę podrosły. Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 30-35minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Zawijane drożdżówki
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Zawijane drożdżówki
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Zawijane drożdżówki
Wyrośnięte ciasto rozwałkowane w duży prostokąt.
Zawijane drożdżówki
Ciasto posmarowane dżemem zwinięte krojone w plastry i ułożone na blasze.