Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki
Mleko lekko podgrzać. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru, wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej sól i cukier, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka, masło i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią. Ciasto rozwałkować w prostokąt (ok. 25x35 cm). Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem brzoskwiniowym, zwinąć w ścisłą roladę i kroić w plastry (ok. 3 cm). Plastry ciasta układać na natłuszczonej blasze i odłożyć na kilkanaście minut, aby trochę podrosły. Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 30-35minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Gosia85