Sposób przygotowania:
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny. Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków. Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie.
Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków. Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.