SUPERPRZEPIS

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną Więcej zdjęć (6)

Zwykła drożdżówka w zupełnie innej formie. Zwijane ruloniki z nadzieniem z tartych jabłek i żurawiny. Dzięki zaczynowi i wilgotnym jabłkom, długo pozostaje świeża i pyszna.

Składniki:

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
Składniki zaczynu zmieszać i odstawić na 4 godziny. Dodać ciepłe mleko i jogurt grecki, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać dokładnie. Wlać roztopione masło i roztrzepane jajka. Wsypać mąkę i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W międzyczasie jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać miód i żurawinę, wymieszać. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Nałożyć nadzienie.

Ciasto zwinąć jak roladę. Pokroić na ok 9-10 równych kawałków. Ułożyć je w dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut.
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
zaczyn wymieszać z mlekiem, jogurtem, cukrem i drożdżami
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
dodac masło, jajka i mąkę i zagnieśc jednolite ciasto
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
gdy ciasto rośnie można przygotować nadzienie
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
wyrośnięte ciasto rozwałkować, nałozyć nadzienie i zwinąć roladę
Zwijane ciasto drożdżowe z jabłkami i żurawiną
pokrojoną w poprzek roladę ułożyć w dużej tortownicy