Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zawijaniec orzechowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce.

Zawijaniec orzechowy

Składniki:

Zawijaniec orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec orzechowy
Drożdże rozetrzeć z żółtkami i śmietaną, odstawić w ciepłe miejsce. Posiekać masło z mąką i połączyć z drożdżami, wyrobić i wstawić do lodówki na godzinę. Orzechy utrzeć z białkami i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkować i smarować masą orzechową, zawinąć. Piec ok 45 min w temp 220 st. Wierzch ciasta można posmarować białkiem utartym z cukrem waniliowym, a po wyjęciu udekorować skórką pomarańczową.