justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna i lekka przekąska kuchni gruzińskiej. Z pewnością zaskoczysz swoich gości na imprezie oryginalną przystawką.

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

Składniki:

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku

 

 

Sposób przygotowania:

Zawijasy z bakłażana po gruzińsku
Bakłażana kroimy w plasterki. Oprószamy solą każdy plasterek i odstawiamy na 15-20 minut w celu wyciągnięcia z niego smaku goryczki. Po tym czasie spłukujemy sól i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron aż się zrumienią. Orzechy, czosnek, papryczkę chilli i pietruszkę miksujemy na jednolita masę. Przyprawiamy solą, dodajemy ocet winny lub sok z granatu oraz szczyptę szafranu. Każdy plasterek bakłażana smarujemy gotową pastą i zwijamy w rulon.

Tagi:

bakłażan